Bouwkundig detailleren voor tekenaar en ontwerper:VO, DO en ruimtelijk concept.Voor de volgende onderwerpen ga naar:algemeen; voorlopig ontwerp; definitief ontwerp; ruimtelijk concept; de overige uitgangspunten; afbeelding uit: 50 Amazing Buildings of the World (bron: http://anothertitle.com/2009/01/16/50%c2%b4s-amazing-buildings-of-the-world/ ) |
Algemeen:
Naast de vorm van de uitwerking, van de bouwkundige vertaling, welke afhankelijk van de fase waarin het ontwerp zich verkeerd is de uitwerking mede afhankelijk van de kwaliteitszorg van de architect.Dit zijn bureau gebonden regels en structuren van de wijze waarop een bureau zich naar buiten presenteert aan opdrachtgever, overheid, aannemer, etc. Het verlangen cq de belangen van de ontwerper zullen in deze en opvolgende fasen in waarde veranderen.
De ontwerper zijn idee zal door anderen moeten worden uitgewerkt en/of worden uitgevoerd. De mate van zijn afhankelijkheid van uitvoerende en adviseurs bepalen of het uiteindelijk resultaat overeenkomt met zijn oorspronkelijk ontwerp.
Bedenk ook dat wat een architect "zijn werk" noemt voor een toeleveringsbedrijf gewoon "werk" is.
Voorlopig ontwerp:
Dit is de kladversie van het definitieve ontwerp.
vorderingsschema (handboek instructie voor de tekenkamer) voor de benodigde werkzaamheden in deze fase.
Definitief ontwerp:
Het definitief ontwerp is het visuele eindplan van de ontwerpfase.In de definitieve ontwerpfase ontstaat een volledig beeld omtrent het ruimtelijk concept en de technische realiseerbaarheid. Niet alleen het visuele plan, maar ook het hierbij behorende uitgewerkte programma van eisen, krijgt aan het eind van deze fase zijn definitieve status.
Programma van Eisen
De opdrachtgever beschrijft hierin wat hij van het ontwerp verwacht.De eisen geven aan wat zeker gerealiseerd moet worden.
De locatie dient bekend te zijn en het programma dient aan te sluiten bij de gemeentelijk eisen en randvoorwaarden.
Eventueel kan een PvE worden uitgebreid met een programma van wensen, waarbij de wensen bestaan uit dat wat idealiter gerealiseerd wordt.
SR97, etc.
De Standaardvoorwaarden Rechtsverhouding opdrachtgever-architect versie 1997 omvat richtlijnen voor het bepalen van het honorarium voor het werk van architecten.Er is onderhandelingsruimte in deze richtlijnen. Het volgen van deze richtlijnen is niet verplicht.
Het is in SR gebruikelijk het honorarium af te laten hangen van de uiteindelijke bouwkosten middels een formule. Een opdrachtgever geeft vaak gefaseerd opdracht aan de architect: afhankelijk van het resultaat in de vorige fase wordt besloten opdracht te geven voor de volgende fase.
De faseszijn: VO , DO , het maken van bestek en tekeningen , de aanbesteding , het opstellen van het uitvoeringscontract met de aannemer, het maken van de uitvoeringstekeningen en tenslotte de directievoering over de bouw en de oplevering.
Ook zaken als aansprakelijkheid en eigendomsrecht zijn hierin geregeld.
Vanaf 1 januari 2005 kan de architect ook De Nieuwe Regeling (DNR 2005) op een opdracht van toepassing verklaren.
Ruimtelijk concept:
De ruimtelijke voorstelling van het bouwproject in het definitieve ontwerp moet volgens de SR minimaal de hieronder genoemde opsomming bevatten:- een situatie tekening
- plattegronden tekeningen
- tekeningen van relevante gevels en doorsneden
- ruimtelijke presentaties (maquettes 3D computertekeningen, perspectief tekeningen, etc)
- een dimensionering van de funderings- en draagconstructie
- een dimensionering en capaciteitsbepaling van de W- en E installaties
- mogelijke ruimtelijke oplossingen voor knooppunten van constructief, bouwkundig en installatietechnisch werk
- voor de beeldvorm benodigde relevante bouwkundige principe details
- materiaal en afwerking omschrijvingen
- beschrijving van niet behandelde onderwerpen
- een bouwkostenraming
- een exploitatieraming
- een analyse naar de haalbaarheid voor het verkrijgen van de benodigde vergunningen
E.e.a. afhankelijk van de aard van het te bouwen bouwwerk i.v.m. de daarvoor bestaande wetgeving (drank- en horecawet, warenwet, begrafeniswet, spoorwegwet, etc.) - een analyse naar de haalbaarheid van de gewenste opleveringsdatum
- een analyse m.b.t. de energieprestatienorm
- een analyse m.b.t. een veiligheids- en gezondheidsplan
- etc.
Uit deze hierboven genoemde opsomming blijkt duidelijk dat de, voor de beeldvorm benodigde relevante, bouwkundige principe details niet los kunnen worden gezien van de overige benodigde gegevens die nodig zijn voor het ruimtelijke concept.
Het maken van een goed concept is derhalve een taak van de architect en bouwkundige samen.
Overige uitgangspunten:
Naast de hiervoor genoemde uitgangspunten en het Programma van Eisen waarin door functieomschrijving de toekomstige gebruikers zijn bepaald (kantoor, fabriek, school, etc.) is de vorm van de uitwerking van de bouwkundige vertaling mede afhankelijk van de invloed van derden.Hieronder kunnen we de volgende personen en/of instanties verstaan:
- De bestaande regelgeving van de Overheid via Bouwbesluit, NEN’s, NPR’s, etc. (denk hierbij ook aan de benodigde aanvullende vergunningen, subsidieregelingen, etc) Zie de externe site verwijzingen aan het eind van dit onderdeel.
- De overeenkomst tussen opdrachtgever en architect als leidraad voor te maken tekeningen (denk hierbij aan extra eisen die een opdrachtgever kan stellen i.v.m. presentatie en verwerking in zijn organisatie.)
- De architectonische uitgangspunten van de architect en zijn materialisering van het ontwerp.
- De installatie-eisen van de Nutsbedrijven.
Bijvoorbeeld: De plaats van de meterkast bepaaldt mede de kostprijs van de aansluiting. - De brandweer. (denk hierbij aan aanvullende eisen m.b.t. vluchtwegen, etc.)
- De ARBO diensten.
- Het te maken Veiligheids- en Gezondheidsplan (V&G) plan.
- De eventuele benodigde externe adviseurs en de ongeveerkunde bij ontwerpprocessen.
-
De aannemer, indien in traditioneel bouwteam of volgens het Building Information Model (BIM) wordt gebouwd.
(Omdat de aannmer in dit geval leidend is, hou er rekening mee dat de organisatiestructuur van de aannemer complexer is dan die van de architect.
Vroegtijdige levering van de door hem gewenste gegevens behoort dan ook tot het werk van de architect.) - Aanvullende eisen m.b.t. detailtechnische materialisering van de niet in het zicht komende materialen.
- Het te maken bestek.
- Etc.
Bouwkundig detailleren voor tekenaar en ontwerper:
dd: 03-03-2018
extra informatie behorende bij: | Overige uitgangspunten: |
Ongeveerkunde
bron: TVVL magazine 11 jaargang 2002extra informatie behorende bij: | Overige uitgangspunten: |
Voorbeeld schema werkorganisatie aannemer
(aannemerscursus B en U bouw PBNA 1975)en omschrijving van
Building Information Model (BIM)
BIM
Een (bouw)model is een beschrijving van de (toekomstige) werkelijkheid dat met behulp van een verzameling standaarden en definities wordt vastgelegd.
Ooit is de bouwpraktijk begonnen met modelleren op papier,zoals bouwtekeningen en bouwschetsen.
Dit wordt ook wel 2D modelleren genoemd.
Het resultaat van het digitaliseren van deze informatie van papier in een computersysteem heet een Building Information Model (BIM).
Het Building Information Model gaat verder dan digitale bouwmodellen en CAD software. BIM is bedoeld om informatie op te slaan van alle disciplines die bij een bouwproject zijn betrokken of zijn ingeschakeld gedurende de cyclus van het bouwproces.
BIM bestaat uit twee componenten: